Nakon prve službene posjete 18. septembra 2019. godine, na poziv direktora Centra za profesionalnu rehabilitaciju gospodina Mila Paunovića, uslijedila je i druga zvanična posjeta u utorak 24. septembra 2019. godine, osnivačice i izvršne direktorice poslovnog sistema “MKEF” iz Švedske, gospođe Suzane Rovčanin Teodorescu.

Osim nje, u posjetu Centru došli su i njene zaposlene, gospođa Snežana Savić i gospođa Vaska Lazović sa sinom Filipom Lazovićem, koji ima cerebralnu paralizu i korisnik je kolica. Posjeta je započela kraćim sastankom gospođe Suzane Rovčanin Teodorescu i ostalih gostiju  sa direktorom Centra, a nastavila se  u Konferencijskoj sali gdje su goste sačekali zaposleni u Centru za profesionalnu rehabilitaciju.

U uvodnom obraćanju, direktor Centra gospodin Milo Paunović  pozdravio  je goste i zahvalio im se na posjeti i izdvojenom vremenu nakon čega je gostima predstavio sve zaposlene u Centru. Gospođa Suzana Rovčanin Teodorescu je sa zaposlenima JU Centra za profesionalnu rehabilitaciju podijelila svoju bogatu i inspirativnu životnu priču, i na taj način iskreno prenijela svoje vrijedno iskustvo pretočeno u riječi. Ona je bez zadrške, potpuno otvoreno i nesebično na krajnje dirljiv način govorila o svom izazovnom životnom i karijernom putu. Počevši od toga kako je sa 19 godina ostala bez majke, a godinu dana kasnije i bez vida, suočena sa surovošću predrasuda sredine u kojoj je živjela, boreći se sa teškim mislima o životu i smrti, ali birajući život i borbu, odlazi u Beograd na studije defektologije gdje napokon pronalazi neki smisao i nailazi na podršku kolega, što je dodatno motiviše i daje volju da nastavi putem kojim je krenula i napravi prvi korak u građenju karijere. Nakon završenih studija dolazi u Podgoricu, gdje se opet suočava sa predrasudama sredine i ne uspijeva da ostvari zaposlenje u struci. Razočarana, vraća se u rodni grad, Bijelo Polje, i usljed početka ratnih dešavanja odlučuje da sa mlađim bratom ode u Švedsku, u potrazi za boljim životom i prihvatanjem.

Nakon početne borbe u novoj sredini i prilagođavanja stranoj zemlji, ona im obezbjeđuje pristojan život, a nedugo zatim upoznaje svog životnog partnera, uz čiju pomoć i podršku uspijeva da napravi prve uspjehe u profesionalnoj karijeri osnivajući kompaniju koja se bavi zapošljavanjem velikog broja osoba sa invaliditetom i zapošljava preko 100 ljudi. Danas je ona, po njenim riječima, ostvarena poslovna žena, majka i supruga, koja niže uspjehe u svom poslu, a koja se i pored velikih obaveza rado odazvala našem pozivu, prepoznajući značaj i iskazujući veliko zadovoljstvo zbog otvaranja jedne ovakve ustanove, kao što je Centar za profesionalnu rehbailitaciju. 

Zaposlenima su se obratile i ostale zvanice, takođe ističući zadovoljstvo povodom osnivanja našeg Centra i svime što su zatekli i vidjeli u njemu. Nakon njihovih izlaganja zaposleni su imali priliku da postave pitanja i daju komentare na ono što su čuli ovom prilikom, pa se na ovaj način nastavila diskusija i zaključio sastanak uz iskazano obostrano interesovanje i dogovor o nastavku saradnje između poslovnog sistema “MKEF“ i Centra za profesionalnu rehabilitaciju.

(Visited 249 times, 1 visits today)
Last modified: February 12, 2020
Skip to content